Dochter oefent op haar eenwieler. “Kijk naar waar je heen wilt!” roep ik haar na als ik loslaat. Een variant van de les van mijn instructeur motorrijles, zo’n twintig jaar geleden. Hij leerde mij “als je naar die boom kijkt, raak je hem. Níet naar die boom kijken!” Dat ging over bochtentechniek.

Een eenvoudig inzicht, wat vaker van toepassing is. Hij lijkt ook op ‘wat je aandacht geeft groeit’. En dat je jezelf kunt leren kijken naar wat jij belangrijk vindt. Daarover leerde ik afgelopen jaren dat kijken naar het proces, naar groei, leven en leren aangenamer maakt dan kijken naar uitkomst. Meer aandacht voor groei dan voor resultaat.

Een heerlijk boek daarbij is Mindset van Carol Dweck. Die houd je nog even tegoed van me. Voor tussen de bedrijven door ontdek ik steeds meer gemak op Instagram en LinkedIn. Laat ik op Instagram nou een prettig, toegankelijk en opgewekt groeimindset account volgen: @biglifejournal. Een groep mensen die de groeimindset steeds concreet bruikbaar maakt. Plus aandacht geeft aan meerdere ontwikkelingsgebieden. Bonus: zij werken met opschrijven. Losse vellen voor een journal. Een soort dagboek, plakboek over iets wat je aandacht heeft.

Recent plaatsten zij een journal bladzijde (alles is in het Engels, dat wel) over een familieroutine om eind van het schooljaar binnen het gezin terug te blikken op het gepasseerde schooljaar. Súperleuk om te doen, het verlegt de focus van cijfers en de coronaperiode naar het héle schooljaar, naar meer dan alleen academische prestaties en inspanning. Kijk ook naar wie, met welke voorkeuren, jijzelf dit schooljaar was.

Daarom bij deze mijn, Nederlandse, variant, voor gebruik in gezin, op school, met vrienden en vriendinnen. En hóe mooi zou het zijn als je dit jaarlijks doet en de bladzijde kunt toevoegen aan bijvoorbeeld de map met schoolfoto’s?

Downloaden maar en veel plezier!